Op donderdag 17 oktober organiseerde Welzijn Rijswijk het minisymposium ‘de kracht van Jongerenwerk’ voor professionals en andere betrokkenen bij de Rijswijkse Jeugd. Met het symposium vraagt de organisatie aandacht voor de mentale gezondheid van de Rijswijkse jeugd en de toename van overlastgevende jongeren. En dat juist een goed bemand en georganiseerd jongerenwerk bijdraagt aan het terugbrengen van de oplopende wachtlijsten en kosten bij de jeugdzorg.
Bliksemsymposium
Het programma – dat gepresenteerd werd door René Marquard en Tim van Wissen – bestond uit stellingen & discussie, een gastspreker en 4 miniworkshops over jongerenwerk in Rijswijk:
- Dealbreakers – voorkomen betrokkenheid (drugs)criminaliteit
- Onderzoek Eenzaamheid onder Rijswijkse jongeren
- Het aanspreken van overlastgevende jongeren
- Online Jongerenwerk (door Epic Youth)
Al tijdens het programma bleek dat er behoefte is aan vervolgacties.
“Als je als jongerenwerker niet zeker van je zaak bent sta je gelijk 1-0 achter”– Jongerenwerk op Zuid
Gastsprekers Fabian en Abdel namen ons mee in hun aanpak in Rotterdam Zuid, een gebied met ruim 170 nationaliteiten. Zij gingen onder andere dieper in op de kern van het jongerenwerk: het bereiken, binnenkomen en positief beïnvloeden bij de jongeren. Daar komen naast gesprekstechnieken en andere vaardigheden ook een flinke dosis soft skills bij kijken: Jezelf goed kennen en jezelf durven zijn. En goed kunnen aansluiten op de leefwereld van de jongere zelf. Ook namen zij ons mee in de trends die in Rotterdam – maar zeker ook in Rijswijk – spelen: misbruik afvalmedicijn Ozempic, ‘postcode-bendes’, gameverslaving en de toename van (excessief) geweld.
Workshops: jongerenwerk is meer dan luisteren en gedrag corrigeren
Een belangrijk deel van het jongerenwerk is het voorkomen dat jongeren op het verkeerde pad terecht komen, zoals in de criminaliteit. Maar het jongerenwerk reikt veel verder: het opbouwen van zelfvertrouwen, het ontdekken van talenten en grenzen en het bouwen aan een stevig sociaal netwerk. Tijdens de workshops kwam deze veelzijdigheid aan bod. Zo vormden de deelnemers van de workshop ‘Onderzoek eenzaamheid onder jongeren’ mini-focusgroepen om met elkaar oplossingen te bedenken om het gevoel van eenzaamheid onder jongeren te verminderen.
Wethouder Jeugd Larissa Bentvelzen reageerde dat zij voorstander is van een uitbreiding van het jongerenwerk in Rijswijk, maar dit afhangt van de middelen waarmee ze moet werken.
Oproep tot actie en samenwerking
“Niet iedere hulpvraag hoeft een zorgvraag te worden. Ik hoop dat dit symposium niet alleen inspirerend was, maar ook aanzet tot actie.” – aldus Mieke Ruigrok – directeur-bestuurder van Welzijn Rijswijk. Met deze woorden werd het minisymposium afgesloten. Uit het programma, de workshops en de reacties van de aanwezigen bleek dat er behoefte is om de verschillende onderwerpen verder uit te diepen. Welzijn Rijswijk roept organisaties en andere betrokkenen op om samen met de organisatie mee te denken en samen te werken aan oplossingen.