100 keer Repair Café Rijswijk: een mijlpaal vol waardevolle reparaties en herinneringen

Op maandag 9 december vieren we het 100e Repair Café in wijkcentrum Stervoorde. Deze bijzondere mijlpaal vieren we samen met de zussen Josje, Tini, Thea én (‘aangewaaide zus’) Tonny. Zij zijn vanaf de start in 2013 betrokken bij dit succesvolle initiatief. In de aanloop naar het jubileum blikken zij terug op het ontstaan, de bijzondere momenten en grappige anekdotes.
Repair Cafés brengen mensen samen om kapotte spullen te repareren. Deskundige vrijwilligers staan klaar met gereedschap en materialen, en bezoekers kunnen hun defecte apparaten of andere items meebrengen. Het concept is simpel, maar effectief: spullen redden van de afvalberg én mensen helpen.

Hoe het allemaal begon

Toen Caroline Mooij in 2013 (destijds coördinator van het vrijwilligerscentrum van Welzijn Rijswijk) hoorde over het bestaan van een Repair Café in Amsterdam, zag zij gelijk potentie voor Rijswijk. Josje Schmitz, vrijwilliger bij Welzijn Rijswijk, werd gevraagd om dit in Rijswijk op te zetten. “Ik wist eerst niet wat ik ervan moest verwachten, maar na me erin te verdiepen, zag ik er meteen toekomst in,” vertelt Josje. “Die eerste keer in wijkcentrum Stervoorde werd gelijk drukbezocht”, herinnert zij zich.

De klussers waren snel gevonden vanwege het eindigen van de klussendienst bij WR, en waren meteen enthousiast. “Het was iets heel nieuws”, vult Tonny aan. “We hadden er nog nooit van gehoord”, reden voor de betrokkenen om er enthousiast in te springen. “Mensen die ervan hoorden kwamen allemaal spontaan gereedschap brengen. Ik heb het allemaal roze gespoten zodat het niet gepikt werd, want roze gereedschap neemt niemand mee” vertelt Josje lachend.

Vier vrouwen die de kar trekken

Het blijft natuurlijk opvallend, vier vrouwen die de kar trekken van een project gericht op klussen. Al willen ze daar zelf niks van horen (“oh jij vindt het meer een mannending!”). Tini bekent dat ze aanvankelijk twijfelde, maar na de eerste bijeenkomst was ze direct enthousiast. Inmiddels nemen Josje en Tini de organisatie op zich en zitten Thea en Tonny achter de naaimachine voor de textielreparaties.

Bijzondere reparaties

Wanneer gevraagd naar de meest opmerkelijke reparatie, denken ze unaniem aan een koffergrammofoonplaat met hoorn uit de 19e eeuw. “En hij deed het hoor, toen ze weggingen,” deelt Thea trots, “dat was geweldig”. Andere bijzondere reparaties zijn vaak emotioneel beladen. Tini herinnert zich een man met een klok van zijn moeder die niet meer werkte: “Zijn moeder raakte in paniek omdat ze vanuit bed niet meer op de klok kon kijken. Toen de klok uiteindelijk gerepareerd was, was de man dolgelukkig.”
En dat de reparaties vaak lukken is mede dankzij de vindingrijkheid van de mannen die het reparatiewerk uitvoeren, geeft Tonny aan. “Ze helpen elkaar en gaan door tot het gaatje”. Josje beaamt dit “vooral mechanische dingen vinden ze leuk, met hun handen bezig zijn, want dat zijn ze gewend vanuit hun vroegere werk”.

Emotionele waarde

Toch is niet alles te repareren. Moderne apparaten zoals Senseo-koffiemachines zijn vaak zo ontworpen dat herstel onmogelijk is. Daarnaast hebben de vrijwilligers besloten geen tijdrovende klusjes, zoals het inzetten van ritsen, meer aan te nemen. ”Dat kost gewoonweg teveel tijd en dan kunnen we andere mensen niet helpen” legt Tonny uit. Maar alles wordt serieus genomen en liefdevol ontvangen door de vrouwen. Tini voegt toe: “Je weet niet altijd wat de waarde van iets is voor iemand, de emotionele waarde kan heel groot zijn”.

Waarom het Repair Café blijft inspireren

De waardering en blijdschap van de klanten is dan ook een grote drijfveer voor de vrijwilligers om hiermee door te blijven gaan. De 100e keer voelt voor allemaal als een grote mijlpaal. “Het heeft zin gehad, je doet het niet voor niks. En we bestaan nog, daar zijn we heel trots op” aldus de vrouwen.

In al die jaren heeft het Repair Café al ruim 2.800 reparaties verricht en zijn er veel bezoekers langs geweest, waaronder vroegere burgemeester Ineke van der Wel en huidige burgemeester Huri Sahin, wethouder Gijs van Malsen en wijkagenten. Zij worden allen ook weer van harte uitgenodigd om langs te komen bij het 100e Repair Café. Net als alle andere inwoners van Rijswijk natuurlijk.

Vier het mee!

Het 100e Repair Café is een feest voor heel Rijswijk. Iedereen is welkom op maandag 9 december van 10.00 tot 12.00 uur in wijkcentrum Stervoorde (officiële opening om 10.00 uur). Voor vragen: mail naar repaircafe@rijswijkdoet.nl.