Mantelzorg – Hoe kunt u voor uw naaste(n) blijven zorgen?
1. (beeld)bellen
Het is fijn om in deze tijd elkaar extra te bellen. Bel degene voor wie u zorgt vaker op of zet een telefooncirkel op met familie en vrienden. Vraag vrienden en familie ook actief om hem of haar te bellen en een kaartje te sturen, zeker als het initiatief niet (meer) uit uw naaste komt. Kan uw naaste nog met een smartphone, tablet of computer overweg, dan kunt u via bijvoorbeeld Whatsapp berichtjes, foto’s of voice-berichten sturen of Videobellen. U kunt ook beeldbellen via andere programma´s zoals Skype. Tip: de Compaan tablet, een simpele tablet speciaal voor niet-digitaal vaardige senioren.
2. Boodschappen/koken
U kunt uw naaste ook helpen door boodschappen voor hen te halen. Wees proactief en bedenk zelf wat iemand echt nodig heeft als diegene dit zelf niet meer kan benoemen. Geef aan wanneer u de boodschappen komt brengen en leg uit waarom u niet binnen kan komen en geen hand kan geven. U kunt ook iets meer dan gewoonlijk koken en een maaltijd langsbrengen. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om boodschappen thuis te laten bezorgen zoals via www.versmarktvreeburg.nl en www.groenterijksmeitink.nl. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met één van ons.
3. Post versturen
Ook leuk: stuur een kaartje. Dit kan een gewoon kaartje zijn die u via de post verstuurd, maar er zijn ook diverse websites waar u een kaartje kunt kiezen of zelf kunt maken. Deze wordt dan bij het bedrijf afgedrukt en verstuurd. Kijk eens op www.omapost.nl of www.greetz.nl. Er zijn ook leuke kaarten met muziek en vaak kunt u ook een bloemetje of cadeautje meesturen. Laat op de kaart ook uw telefoonnummer achter, zodat de ontvanger u kan bellen.
4. Verwenpakketje
Wat u ook kunt doen: Maak een leuk pakketje met bijvoorbeeld een tijdschrift of boekje, wat lekkers en een bloemetje en hang dit aan de deur of geef het af bij bijvoorbeeld het verpleeghuis.
5. Raamvisite
U kunt niet langs, maar wellicht kunt u wel op ‘raamvisite’ bij diegene thuis of in het verpleeghuis . U kunt zwaaien voor het raam en met elkaar communiceren door een open raam of u belt degene op het moment dat u voor het raam staan. Zo kunt u elkaar toch nog zien en spreken, zonder fysiek contact. Doe dit alleen als u geen klachten heeft. Heeft u wel klachten? Blijf dan thuis!
6. Lees rapportage woonlocatie van uw naaste
Indien mogelijk houdt de rapportage van bijvoorbeeld het verpleeghuis in de gaten. Het is fijn om af en toe te lezen wat er gebeurd en om te lezen dat het goed gaat met uw naaste.