Buurtbemiddeling

Samen afspraken maken voor de toekomst

Komt u door een geschil met uw buren er samen niet meer uit? Zijn er irritaties met buurtgenoten en wilt u die graag oplossen maar weet u niet hoe? Neem dan contact op met een buurtbemiddelaar.

De buurman is wel héél enthousiast met het snoeien van de heg. Het buurmeisje oefent iedere dag fanatiek om haar carrière als drummer te realiseren. Geluidsoverlast, pesterijen, rommel, vernielingen, overhangende takken, het kunnen kleine irritaties zijn met buurtgenoten die uit kunnen lopen naar grote ergernissen. Soms blijkt het lastig deze problemen met elkaar te bespreken omdat de emoties al hoog opgelopen zijn. Dan kan het van kwaad tot erger worden en daar is niemand bij gebaat. U vindt het toch fijner om in een buurt te wonen met een goed contact met uw buurtgenoten?

Onze buurtbemiddelaars gaan graag met u in gesprek. Samen met u bekijken zij op welke wijze u het contact met uw buurtgenoten kunt verbeteren en de leefbaarheid onderling kunt herstellen. Vaak gaan zij samen met u en uw buren in gesprek. Onze bemiddelaars zijn getraind in het leiden van conflictsituaties, maken lastige onderwerpen bespreekbaar en helpen om goede afspraken met elkaar te maken voor in de toekomst. Vrijwel altijd ervaren buren dat na zo’n bemiddelingsgesprek de spanning weg is, er meer ruimte is om elkaar op een juiste manier aan te spreken en buren meer rekening met elkaar houden.

Contactpersonen Buurtbemiddeling

E-mail: buurtbemiddeling@welzijn-rijswijk.nl

Ewout Dönszelmann
06-345 90 175
Bereikbaar di/wo/vr van 09.00 – 17.00 uur

Laura Haket
06 – 580 69 998
Bereikbaar ma/do van 09.00 – 17.00 uur

De dienstverlening van Buurtbemiddeling is kosteloos.

“Dankzij Janine, de bemiddelaarster, verzorgen we nu zelfs elkaars planten tijdens de vakanties!”

Wat moet u doen en hoe werkt buurtbemiddeling?

  1. U belt of stuurt een e-mail naar Welzijn Rijswijk om u aan te melden voor Buurtbemiddeling  of u wordt via de woningcorporatie/gemeente/politie  doorverwezen naar Buurtbemiddeling.
  2. De coördinator Buurtbemiddeling neemt vervolgens telefonisch contact met u op om de situatie met u door te spreken en al uw vragen te beantwoorden. Op dit moment wordt gekeken of uw situatie geschikt is voor Buurtbemiddeling. Zo kan er ook behoefte zijn aan gericht advies, of er is wellicht andere hulp nodig.
  3. De bemiddelaars zullen u benaderen voor een intake gesprek. Vervolgens zullen de bemiddelaars contact opnemen met uw buren, om ook met hen een gesprek te voeren.
  4. Als de buren bereid zijn om deel te nemen, vindt er een bemiddelingsgesprek plaats in één van onze wijkcentra. Het gesprek wordt begeleid door de bemiddelaars. Zij helpen u en uw buren om de kwestie uit te praten en samen goede afspraken te maken. Indien u dat wenst, zetten de bemiddelaars deze afspraken voor u op papier.
  5. De bemiddelaars bellen u en de buren na 6-8 weken om te horen hoe het gaat en of u nog verdere ondersteuning nodig heeft.

Zo werkt Buurtbemiddeling!

Interesse om zelf Buurtbemiddelaar te worden?
Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die als bemiddelaar aan de slag willen. Het is een leuke vrijwilligersbaan met veel mogelijkheden om uzelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld door training, begeleiding en intervisie.

Neem contact met ons op via e-mail: buurtbemiddeling@welzijn-rijswijk.nl of bel naar 06- 34590175

Wilt u meer weten, kijk dan ook eens op de landelijke website